LEHTIARVOSTELUJA

18.8.2007

AAMUSET, Turku

MAX MANNER TAPPAA VANHASSA KOTIKAUPUNGISSAAN

MURHAAJAN PÄÄSSÄ

Revanssi kuljettaa turkulaislukijoita tutuilla kaduilla, ravintoloissa ja lenkkipoluilla. Max Mannerin päähenkilö, komisario Anna Mäki jää esikoisteoksessa vielä ohueksi. Murhatutkijan sijaan lukija tutustutetaan paremmin painostuksen alla murtuvan murhaajan ajatuksiin. Murhaajan pään sisään pääseminen pakottaa pohtimaan, missä omat rajat kulkevat. Paljonko ne tiukan paikan tullen joustaisivat ja miten itse reagoisi, kun päätyy vahingossa mielipuolen kynsiin? Manner lupaa, että seuraavassa teoksessa Anna Mäestä tulee tutumpi sekä ykstyiselämässä että työssään. Ehkä seuraavaa romaania lukiessa omia ajatuksiaan ei tarvitse peilata pahikseen. Jään odottamaan lisää ruumiita Turun toreille.

Heli Mäki-Laurila 

_________________________________________________________________

05.10.2007

Ilkeä murhasarja Turussa

Julkaistu: 5.10.2007  Pertti Avola

Dekkaristi Max Manner liikkuu rikosromaanissaan hieman sekä Reijo Mäen että Leena Lehtolaisen alueella. Mäen sikäli, että tapahtumapaikka on Turku ja Lehtolaisen siinä mielessä, että Revanssinkin päähenkilö on naiskomisario.

Juonesta tulee aluksi mieleen Likainen Harry -elokuva. Tuntematon tappaja lähettää Turun poliisille kirjeen ja kiristää kaupungilta rahaa satunnaisilla murhilla. Tekijäksi hän on painostanut lakimiehen, joka on myös kansanedustajaehdokas.

Kirja etenee jouheasti, ja juoni sekä loppuratkaisu ovat paljastuttuaan aika karmaisevia. Sinkkuna elelevä, mutta miehestä ja perheestä haaveileva komisario Anna Mäki on uskottava, joskin hieman etäiseksi jäävä poliisihahmo.

Romaanin suurin miinus on kielen latteus, etenkin dialogissa. Ehkä sillä on haluttu korostaa tilanteiden ja tapahtumapaikkojen arkisuutta, mutta se tekee lukukokemuksesta hivenen tylsän. Myöskin jotkut sivuhahmot tuntuvat enemmän dekkarin henkilöiltä kuin eläviltä ihmisiltä.

Mutta tällainen voi olla alkukankeutta. Anna Mäestä tulee tiettävästi pitemmän sarjan päähenkilö, joten jatkossa nähdään miten käy. Esikoisen perusteella Max Manner on varovaisen lupaava tulokas suomalaisdekkaristien alati kasvavaan joukkoon.

_______________________________________________________________

Uusi turkulainen Mäki

Max Manner: Revanssi. Minerva 2007. 281 s.

Turun Sanomat

Turku on dekkarikaupunkina leimallisesti Reijo Mäen heiniä. Nyt reviirille on tullut toinen Mäki, turkulainen komisario Anna Mäki. Mäen taustalla on Max Manner nimellä esiintyvä, niin ikään turkulainen, joskin kustantajan antamien tietojen mukaan Luxenburgissa asuva kirjailija.

Lupauksia herättävä esikoisteos Revanssi käynnistyy nytkähdellen, mutta loppujen lopuksi siitä kehkeytyy ihan kelvollinen dekkari. Loppuratkaisu on poikkeuksellinen.

Revanssi kertoo tarinan menestyvästä juristista ja kansanedustajaehdokas Mikko Murtovuoresta. Vaalitilaisuudesta tullessaan hän ajaa sateessa naisen päälle. Tapahtumalla on todistaja ja siitä alkaa Murtovuoren henkilökohtainen helvetti. Todistajan painostuksen alla hänestä tulee tappaja.

Murtovuoren käytöksen uskottavuus ei omantunnuntuskista huolimatta ole parasta luokkaa, jos kohta tilanne loppua kohti merkittävästi paranee. Manner luo kuvaa ahdistuneesta ihmisestä, joka ei keksi kuin yhden tavan paeta tilanteesta.

Kirjan todellinen pahuus henkilöityy yliajon todistajaan, jonka olemassaolon lukija tietää, mutta tapausta tutkivat poliisit eivät. Asetelma luo romaaniin mielenkiintoisia jännitteitä. Todistajan motiivien paljastuminen puolestaan asettaa hänen toimensa uuteen valoon.

Mieskirjailijana Manner on poikkeuksellisesti valinnut päähenkilökseen naisen. Tapausta tutkiva komisario Anna Mäki on perinteinen suomalaisen dekkarin poliisihahmo. Kovin värikkäänä persoonana hän ei Revanssissa esiinny. Onko hänestä kokonaisen sarjan sankariksi, selviää jatkossa, sillä kirjan takakansi lupaa, että teoksia on tulossa lisää.

Ainakin Manner antaa Mäen uralle räväkän alun. Jo ensimmäisessä kirjassa hänet nostetaan henkirikos- ja väkivaltayksikön uudeksi päälliköksi.

KIMMO RANTANEN

Julkaistu 10.10.2007 2:31:47

____________________________________________________________

RUUMIIN KULTTUURI 3/2007, Outi Mäkinen

"Revanssi jättää melko hämmentyneen olon. Tuntuu vahvasti siltä, että kirjoittaja on lukenut paljon koti- ja pohjoismaista rikolliskirjallisuutta, omaksunut palan sieltä toisen täältä ja rakentanut ainesosiltaan lähes täydellisen dekkarin lukuunottamatta sitä, että tämä kaikki tuntuu niin moneen kertaan kirjoitetulta. Manner tietää kyllä, mistä aineksista hyvä dekkari rakennetaan, mutta omaa ääntä hänellä ei vielä ole".

_____________________________________________________________

ANNA-LEHTI 15.11.2007

TERVETULOA ANNA MÄKI

Max Mannerin luoma rikoskomisario Anna Mäki on kiinnostava tuttavuus, joka voi nousta vielä naisetsivien eliittiin. Anna Mäki elää sinkkuna, kaipaa miestä ja tutkii terävästi kylmäverisiä rikoksia. Kirjaa vaivaa ajoittainen tekstin kömpelyys, mutta loppu palkitsee lukijan, se on huima ja loppuun asti ajateltu.

Ulla Janhonen

 

LUKIJOIDEN KOMMENTTEJA REVANSSISTA

- http://lumikinluetut.blogspot.com/2008/03/max-manner-revanssi.html

- I have one of the best thrillers I’ve ever read going right now and I’m going to finish it tonight. I’ve spent a few days reading it in the evenings and I’m almost done with it. It’s just so good that it’s hard to put it away and go to sleep... The author has an amazing style to describe the feelings and moods of the guy when he really does commit the murders. How he feels, what he thinks… it’s an amazing description! It’s a true psychological description when the guy is hanging on the line of going crazy and crushing mentally. It really is a harrowing story! Though, at the same time it’s described how the cops and detectives try to clear up what’s going on, so there are kind of two stories in one book...
The reader knows who the murder is but the real guilty is still Mr. Unknown. That’s another amazing thing about the book.... It had such a thrilling story that I, as a reader, expected a lot from the beginning... I think the end of the book didn’t disappoint me because the book in general was so good and it especially had been written so well. Yeah, that’s what it really was! I’ve not read many as good books as this one was. The author is a Finnish man called Max Manner and the name of the book is Revanssi (Re-Match in English).
Tiina M

- http://kirjamaa.blogspot.com/2008/01/max-manner-revanssi.html

- Kiitos kirjasta. Olin jo useampaan otteeseen kaupassa silmäillyt kirjaasi 'Revanssi'. Koska
olen kirja-ihminen (kirjoja n. 3200 kpl + lapsella 1600 kirjaa) niin sitä
joutuu hieman miettimään mitä ostaa. Koska kirjasi oli minulle uusi ja
tyylisi tuntematonta, jättäydyin kirjaston varaan. Eilen illalla sitten
luin koko kirjan. Ja tykkäsin kovasti.
'Old bank' on tuttu paikka (muutaman kerran olen ollut juhlimassa Bankin
synttäreitä kutsuttujen joukossa yms.) ja muutenkin oli mukava mielessä
miettiä missä liikutaan. Koska faktaa ja fiktiota ei saisi sekoittaa, en
lähtenyt sen kummemmin miettimään missä keskustan ulkopuolella sattuneet
jutut tapahtuivat. Vaikka välillä teki mieli ottaa kartta käteen ja etsiä...
Jään odottamaan seuraava kirjaasi!
Helena

- Ihan alkuun sanottakoon, että tykkäsin kirjasta, se on esikoiskirjaksi kotimaista vankkaa keskitasoa. Varsinkin dialogi toimi. Henkilöhahmoista Valamo ja Gustafsson tuntuivat keski-ikäisen mieslukijan näkökulmasta läheisiltä, heihin oli helppo samaistua. Entäpä Anna Mäki? Halusi tai ei, Anna Mäki vertautuu Anne Holtin ylikonstaapeli Hanne Wilhelmseniin. Naiset ovat suurin piirtein samanikäisiä, tekevät työtä samanlaisessa miehisessä työyhteisöissä, molemmat kuvataan näyttävän näköisiksi naisiksi ja kummallakin on parisuhdeongelmia sekä etäinen suhde omiin vanhempiinsa. Hanne ajaa moottoripyörällä, Annalla on omat, vauhdikkaat hetkensä. Jossain arvostelussa (Aamuset?) Annaa taidettiin sanoa pinnallisesti kuvatuksi hahmoksi, mutta kun kyseessä on kirjasarjan alku, niin kuva varmasti vielä syvenee.
Juoni. Juonen loogisuutta miettiessä voi pohtia, onko se looginen kuljettaessa lopusta alkuun päin vai alusta loppuun päin. Kyseessähän on kuitenkin kirjailijan kirjoittama kokonaisuus, oma maailmansa, jossa jokaisella osalla on oma merkityksensä. Siinä mielessä kirja eroaa todellisuudesta, jossa on sattumuksia ja tapahtumia ja asioita, joita emme osaa selittää emmekä muistaa.
Ja edelliseen viitaten, en lukenut kirjaa vasten todellisuutta. Voisiko joku ampua Turun alueella kolmea ihmistä oikeasti, on epäolennaista, tarinassa voi ampua ja ampua voi myös keskellä kaupunkia.
Eli summa summarum: olet luonut oman, Anna Mäestä kertovan maailmasi, ja sinä olet sen maailman herra. Kun minulta itseltäni hämärtyy tarinan kertoja ja sen rooli, mietin, miten asiat olivat alussa. Siis silloin, kun kivikauden mammutinpyytäjät olivat kerääntyneet iltanuotiolle ja yksi heistä alkoi kertoa tarinaa. Siitähän romaanissakin on kyse, yksi kertoo, muut kuuntelevat. Sittemmin siihen väliin ovat tulleet kirjankustantajat ja kirjakaupat ja kriitikot, mutta perustilanne on sama, kertoja kertoo, lukija kuuntelee.

Toimittaja Pekka Remes, Lieto

- Tosi hyvä, parempi kuin osa Ilkka Remeksen kirjoista. Lauri A

- Olen lukenut tuhansia kirjoja - niiden perusteella dekkarina 9-, esikoisteoksena täys´ 10. Eero L

- Loistava kirja, yllättävä loppuhuipennus kruunaa kaiken. Terttu V

- Mahtavaa luettavaa, ei malttanut lopettaa kesken. Pekka A

- Jäin kaipaamaan lisää lihaa luiden ympärille, lisää hajuja, tuoksuja ja tunnelmia. Esikoiskirjaksi kuitenkin 7½, tästä on hyvä jatkaa. Juha M

- Jännittävä tarina, paikoittain jopa pelottava. Mukaansatempaava kirja, nopea luettava. Juha P

- Todella hyvä esikoisromaani. Minna V

- Loistava dekkari, pakko lukea kertaistumalla. Lisää odotetaan. Helena P

- Komisario Anna Mäki tutkii ja selvittää, oikke tykkä! Aidon tuntuista poliisityön kuvailua, psykologista oivallusta. Lisää samaa. Welhotar

- Muutama yö meni lukiessa ja valvoessa, kun ei malttanut lopettaa. Kirja tempaisi mukaansa,ja nautin siitä. Laura R 

- Hyvä juoni ja jännittävä tarina. Ismo V

- Juoni tempaisee mukaansa ja kiinnostus herää heti alussa! Päivi S

- Onnittelut erinomaisesta teoksesta! Se on uskottava, jännittävä ja ennen kaikkea juoneltaan tavanomaisesta poikkeava. Olet onnistunut pitämään tyylin hyvin sulavasti luettavana siitä huolimatta, että pidät tarkkaa kirjaa yksityiskohdista. Hieno saavutus, seuraavaa jo odotetaan! Timo V